Ursprungsland: Storbritannien

 

  Användningsområde:

 Robust, ihärdig jaktterrier, särskilt lämpad för grytjakt    - en stor rävspecialist i liten förpackning!

 

 

 Bakgrund:

Rasens grundare kyrkoherde John (Jack) Russell föddes 1795 i Darthmouth, Devon.

Han tjänstgjorde större delen av sitt liv som präst i Swimbridge, Devon. Som erfaren hästkarl och jägare blev han lidelsefullt engagerad i uppfödningen av terrier. När The Kennel Club i England bildades 1873 blev han en av dess första medlemmar. Han dog 1883 vid 87 års ålder. Under studietiden i Oxford köpte han sin första terrier, en vit strävhårig tik, vars huvudteckning liknade dagens standard. Jack Russell arbetade med korsning av olika arbetande terrier, både en- och flerfärgade. Hans mål var hela tiden
att förbättra jaktegenskaperna utan att i särskilt hög grad fästa vikt vid någon enhetlig rastyp. Traditionen att korsa olika terriertyper fortsatte länge. Han försökte också korsa med andra raser men avkommorna överensstämde inte med den ursprungliga jack russell-typen och dessa försök blev därför en besvikelse och övergavs. Från slutet av andra världskriget ökade rasens popularitet på kontinenten, särskilt bland jägare och hästfolk. 1983 reformerades The Parson Jack Russell Terrier Club i England och påbörjade det stora arbetet med att få rasen godkänd av Engelska Kennelklubben. 1989 erkändes så rasen av The Kennel Club och en interimstandard för rasen publicerades. 1990 upptogs rasen på FCI's provisoriska lista och 1993 bildades Svenska Parson Russell klubben. Definitivt FCI-erkännade fick rasen 2001 under namnet Parson Russell Terrier.

 

 Helhetsintryck:  

Parson russell terrier skall ge ett arbetsdugligt intryck,

vara aktiv och smidig, byggd för snabbhet och uthållighet. Helhetsbilden skall vara en balanserad och rörlig hund.

 

 Viktiga måttförhållanden:

Kroppen ska vara proportionerlig, avståndet från manke till svansrot lika med avståndet från manke till marken. Längden från nosspets till stop skall vara något kortare än avståndet från stop till nackknöl. Bröstkorgen ska vara måttligt djup. Man ska med medelstora händer kunna "spanna" runt bröstkorgen bakom skuldrorna. Idealmankhöjden för hanhundar är 36 cm och för tikar är idealet 33 cm.   

 

 Karaktär:

Parson Russell Terrier är en terrier avsedd för arbete, aktiv och smidig. Byggd för snabbhet och uthållighet. Huvudsakligen en praktiskt arbetande grythund med kapacitet och byggnad för grytjakt och jakt tillsammans med drivande hundar.

Till temperamentet är den självsäker och vänlig.

 

 Att tänka på:

Vill du ha en hund som ofta tror den är störst, bäst o vackrast? Må vara av mindre mått,

 men "en stor hund i liten förpackning", som sägs så ofta, är inte helt fel!!  En Parson är en hund av JAKThundsras - att avla på något annat vis vore att att frångå rasstandarden. Det krävs en stor portion mod, dådkraft & skärpa och därtill en stark & sund mentalitet och exteriör, dvs kroppstyp och storlek för att utföra sitt arbete som grythund. Att ensam i trånga utrymmen och dessutom i totalt mörker möta vilt och göra sitt jobb som grythund. Detta är en hundras som behöver arbeta, inte en gullig knähund som många tyvärr tror. Sen vad hundens jobb består av bestämmer du själv, vilken typ av aktivering som passar just din hund bäst. Vill man inte/kan inte jaga med sin Parson så borde iallafall att testa den i konstgryt vara det minsta man kan göra för att säkerställa att hundens anlag för grytarbete säkerställs. Är man inte ens intresserad av det så tycker jag personligen att man borde se sig om efter en annan ras. Alla hundar mår bäst av att jobba på något sätt, men framförallt med en ras som är liten & gullig, som en Parson faktiskt är - så glöms det ofta bort att det faktiskt är en jakthund! Det är varje Parson-ägare och uppfödares ansvar att förvalta & ta sitt ansvar för att se till att rasen bevaras

 

 
   
 

 

 
 

Läs mer om  PARSON RUSSELL TERRIER  på rasklubbens hemsida

 
     
     
 

Är du vilse i Russelldjungeln? Kika in på Kennel Terrestrial's sida  ( SKK-JRT )